Hieronder vind je het werkstuk van de achterkleinzoon van Walraven van Hall. Hij heet Jurriaan Walraven Kamps.

Walraven van Hall

INLEIDING

STAMBOOM

HOOFDSTUK 1.
DE TWEEDE WERELDOORLOG

HOOFDSTUK 2.
HET VERZET IN NEDERLAND

HOOFDSTUK 3.
WALRAVEN (WALLY) VAN HALL

HOOFDSTUK 4. MIJN OMA
OVER HAAR VADER

MOEILIJKE WOORDEN

+ LITERATUURLIJST

+ BIJLAGE

HOOFDSTUK 1. DE TWEEDE WERELDOORLOG
 
In 1919 had Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren. Het mocht geen groot leger meer hebben en verloor allemaal grondgebied. De Duitsers waren heel boos. Een van hen was Adolf Hitler, die de Nazi-partij in 1920 oprichtte. De Nazi's geloofden dat Duitse AriŽrs (blanke en blonde mensen) een superras waren en ze vonden dat Duitsland weer een machtig land moest worden. In het boek dat Hitler schreef, Mein Kampf, stond dat Duitsland weer een sterke leider moest hebben, een groot leger moest krijgen en dat communisten en joden uitgeroeid moesten worden. Hij was ook tegen zigeuners en homoseksuelen. In 1933 greep Hitler de macht. Hij begon met het terugveroveren van de stukken land die in 1919 waren afgepakt. Hitler wou de baas van de wereld worden. Op 1september 1940 vielen de Duitsers Polen aan. Engeland en Frankrijk verklaren de oorlog tegen Duitsland.
  
Nederland wou zich er niet mee bemoeien ze bleven neutraal. Zo hadden ze de eerste wereldoorlog ook overleefd. Toch werd het Nederlandse leger gemobiliseerd. Nederland had al een hele tijd geen oorlog gehad en we hadden weinig geld voor nieuwe wapens.
Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers toch aan. Nederland was niet opgewassen tegen de Duitse tanks en de soldaten. Er worden ook nog Duitse parachutisten gedropt die vliegvelden en andere dingen bezetten. En op 14 mei wordt Rotterdam gebombardeerd.
De Duitsers dreigen nog Amsterdam en Utrecht te bombarderen.
Op 15 mei geeft Nederland zich over. De Koningin vlucht met haar familie, het kabinet en de hofhouding naar Londen. In 1941 krijgt de premier een Duitse opvolger: Seijss Inquart.
De situatie is voor de meeste mensen een tragische gebeurtenis. Maar het lijkt weer goed te komen.
 
Schijn bedriegt. Steeds meer producten zoals: zeep, kleding, boter worden zeldzaam.
Iedereen mag er maar een beperkte hoeveelheid van kopen. Er werden distributie bonnen uitgedeeld.
Iedereen moet een persoonsbewijs hebben.
Alle politieke partijen werden verboden (behalve de NSB).
Censuur: Duitsers controleren wat er op de radio en in de krant gebeurt.        
Alle joden worden door de Duitsers ontslagen. Alle Joden moesten verplicht naar Amsterdam.
's Avonds om 8 uur moet alles verduisterd worden en niemand mag meer op straat vanwege de bombardementen. Zodat de geallieerden niet kunnen zien waar ze moeten bombarderen. Er worden steeds meer jonge mannen opgepakt tijdens Razzia's door de Duitsers die ze naar Duitse fabrieken sturen. Vanaf 1942 worden ook Joden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd.
 
Op 6 juni 1944 landen de geallieerde troepen in NormandiŽ vanaf daar trekken ze naar het noorden. De bevrijding lijkt een kwestie van weken te zijn. Op 5 september slaan de Duitse soldaten op de vlucht. Deze dag word de Dolle dinsdag genoemd. Maar de Duitsers zien hun verlies niet in. Alleen het zuiden van Nederland is al bevrijd; het noorden hebben de Duitsers alleen nog in bezit. Er kwam een spoorwegstaking zodat de Duitsers geen nieuwe soldaten konden krijgen. De Duitsers waren woedend. Als straf zouden er helemaal geen treinen meer rijden. Daardoor kwam er geen voedsel meer en brak in 1944 -1945 de Hongerwinter aan.
De Hongerwinter was verschrikkelijk. 1000-den mensen gingen dood door honger en door kou. De geallieerden kwamen met vliegtuigen te hulp, gooiden voedselpakketten naar beneden. En eindelijk op 5 mei werden we helemaal bevrijd door de geallieerden.

naar Inhoudsopgave